Omega-3 ribje olje
Alge in omega3 živalskega porekla so za ljudi najbolj koristne.
Poleg tega, da se slabo pretvori v koristno obliko EPA in DHA, rastlinski vir omega-3 (ALA) zmanjša proizvodnjo
koristne protivnetne maščobne kisline, imenovane dihomo-gama-linolenska kislina.
Prevelik vnos maščobnih kislin omega-6 prav tako zmanjša nastajanje te pomembne maščobne kisline,
zato je izredno pomembno, da visokega vnosa omega-6 maščobnih kislin ne nadomestimo
z uživanjem rastlinskih virov omega-3, ker zmanjšujejo raven te pomembne protivnetne maščobne kisline v našem telesu.
Z druge strani pa ga EPA in DHA ne zmanjšujeta. Večino vnosa EPA in DHA je dobro pokriti s prehranskimi dopolnili,
ki vsebujejo prečiščeno ribje olje, in le manjši del z uživanjem morskih rib in morskih sadežev, s
aj so naše vode že zelo onesnažene.
Tako lahko dosežemo najmanjši vnos onesnaževalcev na enoto EPA in DHA maščobnih kislin.
Naši kriteriji pri razvoju tega izdelka so bili:
Najbolj učinkovite omega-3 maščobne kisline (EPA, DPA in DHA) v naravni obliki, v t.i. obliki trigliceridov in ne v obliki etil estrov.
Omogočiti vnos večjih količin teh aktivnih sestavin v svoj organizem s čim manj onesnaževalcev.
Čim večja ekonomičnost brez kompromisov pri učinkovitosti i čistoči.
Dobra stabilnost, brez oksidacije razgradljivih omega-3 maščobnih kislin v telesu in pri skladiščenju.
Zaradi vsega navedenega smo se odločili za prečiščeno ribje olje, stabilizirano z veliko količino mešanice naravnih tokoferolov
(bolj znanih kot kompleks vitamina E) in izvlečka rožmarina brez kafre. Ker mehke želatinske kapsule niso ekonomične,
saj moramo za resnični učinek zaužiti večje število kapsul, smo izbrali obliko, ki se jemlje z žlico.
Poskrbeli smo za njegov dobri okus, saj smo dodali naravno limonovo olje.
Nemogoče je našteti prednosti uživanja ribjega olja oziroma primernega odnosa omega-3/5
in velikega uživanja EPA, DPA in DHA maščobnih kislin.
Iz dosedanjih raziskav izhaja, da so glavne prednosti:
Možgani in živčni sistem:
Zmanjšujejo depresijo, agresijo, razdražljivost in slabo razpoloženje.
Pomagajo pri učenju in razvoju inteligence, povečujejo možgansko maso, razvijajo možgane,
še posebej če jih uživamo v zadostni količini med nosečnostjo in v otroštvu.
Kardiovaskularni sistem:
Pomagajo pri vzdrževanju fleksibilnosti krvnih žil, regulirajo delo srca in raven holesterola.
Zmanjšujejo tveganje pred trombozo, možgansko in srčno kapjo ter vzdržujejo raven trigliceridov in krvni pritisk.
Drugo:
Pomagajo pri preprečevanju razvoja makularne degeneracije (AMD), sindroma suhih oči in ugodno vplivajo na očesne kapilare.
Prav tako je potrjeno, da zaradi močnega protivnetnega delovanja ugodno vplivajo na revmatoidni artritis.
Pomagajo pri vzdrževanju zdravja in sijoče kože in las.
Pri ljudeh z visoko ravnjo EPA in DHA v krvi so telomeri, ki ščitijo konce DNK verig krajšajo počasneje,
kar je trenutno najbolj natančen pokazatelj pričakovane življenjske dobe.
Naše ribje olje se pridobiva iz divjih majhnih rib (Q10 lososovo olje
pa se pridobiva iz lososa, ki je lahko gojen, divji ali mešanica obeh). Surovino, prečiščeno ribje olje in mešanico lososovega olja
kupujemo v Nemčiji pri zanesljivem velikem trgovcu na nemškem trgu in trgu EU, vendar ta ni iz nemških vod.
Nemški partner uvaža ribje olje iz različnih virov, glede na to, kdo in kdaj izpolnjuje njegove stroge standarde čistoče in kakovosti.
To pomeni, da se kraj izvora spreminja. Vendar ni pomembno od kod izhaja, temveč je pomembna kakovost.
Nam je pomembno le, da vedno izberemo najbolj kakovostno ribje olje, z najbolj primerno vsebnostjo EPA + DPA + DHA.
Se pravi da izberemo tisto, ki je najčistejše in ima najvišjo vsebnost aktivnih sestavin.
Drugi pomembni vidik je, da mora biti vedno v obliki trigliceridov.
To je naravna in učinkovita oblika, etil estri pa niso naravni in so pravzaprav manj učinkoviti!
Na žalost je večina ribjega olja v kapsulah zasnovana na etil estrih, kar je pogosto tudi pri izdelkih v steklenih embalažah.
Čistost našega ribjega olja je izjemna, količina onesnaževalcev, značilnih za ribje olje je pod mejo zaznavnosti,
hkrati pa je bistveno pod mejnimi vrednostmi EU.
Na primer količina živega srebra in drugih težkih kovin ne dosega niti 1% mejne vrednosti EU, količina drugih strupenih snovi,
kot so ostanki pesticidov in podobnih onesnaževalcev v vodi je 10% ali celo manj odtistega, kar je kot varno določeno po standardih EU.
TOTOX vrednost izdelka je prav tako nizka, okrog 8.
Omega-3 in omega-6 maščobne
kisline so nujne za pravilno delovanje našega organizma, ker se iz EPA in DHA omega-3 maščobnih kislin izdelujejo
protivnetne snovi podobne hormonom v vsaki telesni celici, ena (arahidonska kislina) med omega-6 maščobnimi kislinami,
ki nastanejo zaradi prekomernega uživanja omega-6 maščobnih kislin, pa deluje vnetno.
Večino najtežjih (t.i. civilizacijskih) bolezni povzroča visoka raven vnetij,
ki prav tako pospešujejo staranje. Človek je genetsko »programiran« na skoraj 1:1 razmerje med omega-3 in omega-6 kislinami.
Razmerje maščobnih kislin naših prednikov je bilo skoraj 1:1, in tako je še vedno pri določenih etničnih skupinah, ki še danes živijo.
Na žalost pa se je v današnjem času zaradi vnosa premajhne količine morskih rib in prevelike porabe rastlinskih olj in maščob
živalskega porekla iz drobnice z visoko vsebnostjo omega-6 kislin, to razmerje nagnilo v prid omega-6 kislinam (od 1:8 do 1:32).
Ta sprememba je vzrok mnogih bolezni. Najboljša rešitev za povrnitev pravega razmerja je konkretno zmanjšanje vnosa hrane,
bogate z omega-6, redno jemanje čistih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo EPA in DHA ter uživanje morskih rib in morskih plodov nekajkrat na teden.
Z izjemo olja iz alg, rastlinska olja,
ki vsebujejo omega-3 niso primerna, ker ne vsebujejo EPA in DHA,
temveč imajo namesto omega-3 alfa-lipoičnokislino (ALA),
Ta pa se samo v manjši meri, ali sploh ne pretvarja v EPA in DHA maščobne kisline, ki koristijo človeškemu organizmu.