Kaj je gluten?
Če so vam diagnosticirali celiakijo ali potrdili intoleranco na gluten, potem verjetno veste, da vas pri celiakiji čaka bolj ali manj stroga brezglutenska dieta, pri intoleranci pa tudi ne smemo obremenjevati organizma s pšenico. Med tem ko iščete izdelke izključno brez glutena, bodite pozorni, da izberete takšne, ki imajo oznako internacionalnega certifikata »brez glutena«.
Kaj je gluten?
Pomen besede gluten je “lepilo”, torej se dobro veže vodo, je lepljiv, posledično pa testu daje prožnost in elastičnost, sicer ljudje preobčutljivi na gluten občutijo bolečine v trebuhu, dobijo glavobol, diarejo. Gluten poškoduje drobne črevesne resice, ki so odgovorne za absorpcijo hranilnih snovi v telo.
Čemu se je treba odpovedati?
- pšenici in vsem različicam, kot so:
- pira,
- kamut,
- tritikala,
- bulgur,
- kuskus,
- ječmenu,
- ržu in
- ovsu
Ob tem je potrebno biti zelo pozoren na dodatke in mešanice začimb, saj dodatki za juhe iz vrečke, dodatki za peko, kot je na primer pecilni prašek lahko vsebujejo sledi glutena. Enako je pri mesnih in zelenjavnih izdelkih z dodatkom moke.
Osebno sem se prepričal, da je v pivu tudi gluten, saj je nepazljivost nekaj časa povzročala slabost, sicer ne takšno, da bi me lahko skrbelo. vendar vseeno, z leti je občutljivost na gluten lahko malo večja težava, kot je to v mlajših letih. Zato skrbno preberite deklaracijo in se prepričajte ali izdelek vsebuje gluten.